
sos cendawan buatan sendiri,yang selalu di sajikan dengan apa saja jenis steak,grilled peppery chicken atau burger...
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- 2 sb mentega*
- 1-2 biji bawang besar* - didadu
- 1 sb mentega
- 1 sb tepung gandum
- 100 ml air rebusan daging (akak guna air campur dgn kiub daging)
- 2 sb tomato paste
- 1/2 sk serbuk lada putih/hitam (akak guna sos lada hitam)
- 1 sb kicap masin
- 2 sb kicap manis
- 100 ml susu cair/fresh cream
- 150 g cendawan butang dlm tin - dihiris
- 1 sk hirisan daun basil/selasih (akak guna daun parsley)
- garam secukup rasa (akak tak bubuh)
Cara-cara
- Tumis bahan bertanda * hingga layu dan angkat dan ketepikan.
- Di dalam kuali yang sama,panaskan mentega dan masukkan tepung gandum dan kacau.Kecilkan api.
- Kemudian masukkan kesemua bahan2 yg lain juga bawang goreng tadi dan kacau hingga sebati.
- Siap untuk disajikan dengan steak daging,ayam atau burger panas2.
No comments:
Post a Comment