Saturday, November 21, 2009

Macaroni bakar


Dscn3906

mudah dan cepat dimasak

Bahan-bahan ( 3 orang makan )

  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 paket daging kisar
  • 1 tin cendawan butang (dipotong nipis)
  • 3 ekor sotong (dipotong nipis)
  • 10 ekor udang (dibuang kulit)
  • 1/2 paket macaroni (direbus)
  • 6 biji telur
  • sedikit garam
  • minyak untuk menumis
  • mayonis, cili sos, cheese mozarella (topping)
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. tumis bawang putih hingga naik wangi
  2. masukkan daging kisar, udang, sotong dan cendawan serta garam
  3. masukkan macaroni yang telah direbus tadi dan kacau sekejap
  4. tutup api. letak telur dan kacau rata
  5. sapukan loyang dengan mentega dan letakkan macaroni yang telah di masak tadi di dalam loyang
  6. taburkan cheese mozarella yang telah di sagat di permukaan macaroni tadi sehingga menutupi permukaannya.
  7. letakkan mayonis dan cili sos di atas cheese tadi. bakar pada suhu 120 selama 45-60minit
  8. siap untuk di makan.

♥Mushroom Sauce / Sos Cendawan™


Mushroom_sauce

sos cendawan buatan sendiri,yang selalu di sajikan dengan apa saja jenis steak,grilled peppery chicken atau burger...

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 2 sb mentega*
  • 1-2 biji bawang besar* - didadu
  • 1 sb mentega
  • 1 sb tepung gandum
  • 100 ml air rebusan daging (akak guna air campur dgn kiub daging)
  • 2 sb tomato paste
  • 1/2 sk serbuk lada putih/hitam (akak guna sos lada hitam)
  • 1 sb kicap masin
  • 2 sb kicap manis
  • 100 ml susu cair/fresh cream
  • 150 g cendawan butang dlm tin - dihiris
  • 1 sk hirisan daun basil/selasih (akak guna daun parsley)
  • garam secukup rasa (akak tak bubuh)

Cara-cara

  1. Mushroom_sauce_bwg_d_grg
    Tumis bahan bertanda * hingga layu dan angkat dan ketepikan.
  2. Mushroom_sauce_butter_dn_tpg
    Di dalam kuali yang sama,panaskan mentega dan masukkan tepung gandum dan kacau.Kecilkan api.
  3. Mushroom_sauce_bhn_d_cmpur
    Kemudian masukkan kesemua bahan2 yg lain juga bawang goreng tadi dan kacau hingga sebati.
  4. Mushroom_sauce_d_saji
    Siap untuk disajikan dengan steak daging,ayam atau burger panas2.

Mashed Potato


Dsc00278

mashed potato yang sangat sedap dan senang sangat nak buat. lebih kurang 15 minit je tau.

Bahan-bahan ( 4 orang makan )
  • 5-6 biji kentang
  • susu rendah lemak
  • butter
  • garam
  • lada sulah

Cara-cara

  1. rebus kentang sampai empuk toskan airnya lenyekkan kentang masuk kan susu, butter, garam, dan lada sulah mengikut selera. untuk gravy masuk kan semua bahan bahan tadi mengikut selera dan didihkan sehingga pekat. siap dihidang

Pizza

Pizza6

Resepi dari member

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • Bahan utk Doh :-
  • 1 kg tepung gandum
  • 1 s/b minyak zaitun
  • 11g mauripan (yis)
  • 2 cawan air - suam2
  • garam
  • Bahan-bahan utk Topping (agak2):-
  • Bawang merah
  • Lada Capsicum hijau
  • Nenas (dlm tin pun boleh)
  • Daging kisar (Ramly)
  • Cendawan butang
  • Sosej
  • Sos pizza (ada dijual)
  • Lada sulah
  • Bawang putih - utk menumis
  • Mozarella

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang putih (diketuk + cincang) bila agak wangi masukkan daging + lada sulah + garam
  2. Kacau hingga air daging kering dan sebati, angkat + ketepikan
  3. Untuk Doh : masukkan tepung +air +yis + garam + minyak. Uli sehingga menjadi doh dan perapkan selama 20min. Doh akan mengembang dan bahagikan kpd 6. Canaikan/tekan2 atas tray.
  4. Kemudian sapukan sos pizza dan taburkan mozarela sedikit dan kemudian ditaburkan daging, hirisan sosej, lada, nenas dan bawang
  5. Akhir sekali taburkan mozarella, dan bakar pada suhu 180c selama 25min (grill bawah shj)

Sos kentang putar


Kuah_kentang_putar1

Macam kat KFC.

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam

Cara-cara

  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.

Kuah Rojak--kaw punyer

Rojak

Rojak Buah - Persatuan Wanita Desa Mahkota

Bahan-bahan ( dpt 15 bekas dadih )

  • Buah-buahan: Mangga, kedondong, jambu, nenas dll
  • Bahan kuah:
  • 2 botol sos cli (Aminah Hassan)
  • 1 botol kicap manis
  • 1 kilo gula
  • 1/2 buku gula kabung /gula melaka
  • 1 genggam cili api
  • sedikit belacan -dibakar
  • Untuk taburan: Kacang digoreng - dikisar kasar

Cara-cara

  1. Campurkan ke semua bahan kuah.
  2. Nyalakan api sederhana dan sentiasa kacau bahan tersebut (Jangan sampai hangit). Kacau sehingga pekat
  3. BIla dah pekat. Sejukkan. Dan boleh hidangkan bersama-sama buah-buahan yang telah dipotong kecil dan taburkan kacang .

Kuah Rojak


31-05-07_1308

Resepi time pi mengajar kat ibu-ibu di kemas penang...

Bahan-bahan ( Sebotol )

  • Segenggam cili api
  • 1 kg gula perang
  • 1 botol sos cili
  • 1 botol kicap pekat masin
  • 1/2 botol cuka
  • Belacan sebesar 2 ibu jari
  • 1 gelas air
  • Kacang tumbuk dan bijan goreng secukupnya

Cara-cara

  1. Kisar cili api, kicap, belacan dan cuka hingga lumat.
  2. Masukkan bahan kisar tadi dalam periuk.Tambah sos cili, gula perang dan air.Masak atas api sederhana.Sentiasa kacau hingga pekat.
  3. Bila sudah pekat padamkan api.Boleh lah di masukkan kacang tumbuk dan bijan goreng utk menyedapkan rasa.

Kuah young tau fu special


Pa290005

Bahan-bahan ( sekeluarga (5,6 org) )

  • 10 tangkai cili kering (yg kerinting tau kalau yg lurus berkilat tu pedas sgt)
  • gula kabung 3 keping (ketuk bg hancur skit supaya senang larut)
  • 5cm belacan bakar
  • 800ml air
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 3 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn 100ml air)
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu besar otak udang
  • 3 sudu besar sos cili
  • garam, gula, ajinomoto secukup rasa
  • kacang tanah yg digoreng dan dikisar kasar untuk hiasan

Cara-cara

  1. goreng cili dgn minyak hingga garing
  2. kisar belacan dan cili goreng tadi dengan separuh air sejuk
  3. renih gula kabung dgn baki lagi separuh air tadi hingga gula larut dan masukkan cili kisar biar mendidih
  4. masukkan kicap, sos cili dan otak udang biar mendidih sebentar kemudian masukkan gula,garam dan ajinomoto mengikut rasa anda
  5. setelah puas hati dengan garam gulanya bolehlah masukkan bancuhan tepung tadi untuk memekatkan kuah dan kacau
  6. siap untuk dimakan dan taburkan kacang tanah sewaktu menghidang

Sos lada hitam


Sosladahitam

Bahan-bahan ( ramai org boleh cicah )

  • 2 sudu butter
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • sebiji bawang besar(potong dadu)
  • sebiji tomato (potong dadu)
  • seketul kiub ayam knors
  • 2 cawan air
  • sedikit kicap pekat
  • sedikit sos cili/sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
  • tepung jagung(standby)

Cara-cara

  1. Cairkan butter dengan api kecil.
  2. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
  3. Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
  4. Masukkan kiub ayam dan kacau.
  5. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
  6. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
  7. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
  8. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
  9. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
  10. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
  11. Boleh dihidangkan semasa panas.Ermmm sedap..

Kuah yong tau fu


P1000904

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. P1000911
    masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

Saturday, November 14, 2009

murtabak segera


Dscf5178

sgt mudah disediakan..


Bahan-bahan ( 6 keping )

  • 100 g daging cincang
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • kulit popia
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. Dscf5170
    apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. Dscf5173
    pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. Dscf5176
    goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

Apam Pisang


Picture_508

Kek pisang kukus. Resepi paling senang..jun buat x payah sukat2 pun..mmg jadik punye..


Bahan-bahan ( satu loyang kecik. )

  • 6-7 biji pisang emas- dilecek (guna garfu senang)
  • 4-5 sudu besar gula (ikut suka manis)
  • 1 biji telur
  • 3/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • tepung gandum secukupnya(ikut bancuhan macam buat cucur/jemput pisang)

Cara-cara

  1. Campur pisang yg sudah dilecek, gula, telur, soda bikarbonat dan tepung. Gaul sebati.
  2. Isikan kedalam loyang yg disapu sedikit minyak.
  3. Kukus sampai permukaan kuih berwarna perang gelap lebih kurang 20-25min. sejukkan dan hidang.

Kuih Bakar


Kuihbakar

Kuih tradisional melayu yang masih diminati oleh kite semua.



Bahan-bahan ( 10 potong )

  • A 12 helai daun pandan
  • 200ml air
  • B 210gm tepung gandum
  • 1/2 tsp Garam
  • C 3 biji telur (Grade B)
  • D 250ml santan pekat
  • E 200ml Air
  • 200gm gula
  • Pewarna hijau

Cara-cara

  1. Blend bahan2 A dan ambil jusnya
  2. Blend bahan A,B,C & D
  3. Didihkan bahan E, sejukkan dan campurkan bersama bhn2 yg telah di blend.
  4. Sapukan loyang (9 inci) dgn sedikit minyak, taburkan bijan, ready utk dibakar.

Pau Kacang Hitam


Rr_007

Simple kuih pau... (dapat resepi dari member.. teringin sgt nak makan pau hari ni ;)

Bahan-bahan ( 15 biji )

  • --Doh--
  • 500 gm tepung gandum
  • 1 1/2 sudu teh yis
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan minyak jagung
  • 1 1/4 cawan air suam
  • --Inti--
  • 2 genggam kacang hitam / merah
  • 6 sudu gula pasir
  • sedikit minyak

Cara-cara

  1. Inti : Rebus kacang dan gula sehingga lembut. Setelah air agak kering, masukkan sedikit minyak. Rebus sehingga air kering. Sejukkan.
  2. Larutkan gula dengan air suam.
  3. Dalam mangkuk lain, satukan tepung, yis dan minyak jagung. Tuangkan air gula tadi sedikit demi sedikit sambil sebatikan adunan sehingga menjadi doh yang lembut.
  4. Bahagikan doh kepada 15 bebola kecil. Letakkan di atas dulang yang ditaburi tepung. Biarkan doh selama 10 minit.
  5. Bulat-bulatkan doh, leperkan dan isikan inti. Tutupkan, bulat-bulatkan dan lapiskan dengan kertas minyak yang telah dipotong kecil mengikut saiz doh. Buatlah sehingga habis. Selepas itu biarkan doh pau menaik sekali ganda (kira-kira 40 minit).
  6. Panaskan periuk kukus. Kukus kuih pau selama 10 minit.

Apam Balik


Apam_balik

Resipi apam balik tradisi, sedap & mudah disediakan.... anak-anak pasti suka....


Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

Donut gebu


Donut

The easiest way to make a doughnut


Bahan-bahan ( 25-30 biji )

  • 1 kilo tepung gandum
  • 1 paket yeast ( jenama Mauripan)
  • 1 1/2 mug air suam
  • 1 sudu kecil gula
  • 5 sudu besar planta
  • 1 sudu besar kentang lecek
  • gula halus/gula icing

Cara-cara

  1. Bancuh yis dengan air suam dan gula.
  2. Kacau sampai berbuih dan ketepikan sebentar hingga yis mengembang
  3. Gaul tepung, susu tepung, dan planta hingga berderai (jd ala-ala breadcrumbs)
  4. Masukkan bancuhan yis tadi.
  5. Gaul / uli hingga sebati. Mula-mula adunan akan melekat skit kt tangan, tp teruskan menguli hingga dah x melekat lagi.
  6. Biarkan doh naik sebenter baru canai untuk diterap guna acuan donut.
  7. Biar naik lagi, then baru goreng.
  8. Bila warna donut tu cantik, perang skit, baru angkat dan toskan minyak.
  9. Gaul dengan gula atau tuang coklat.

Serikaya kukus


Kuih traditional Trengganu

Bahan-bahan ( 10 )

  • 10 biji telur ayam
  • 1 keping gula melaka
  • 1 cawan santan

Cara-cara

  1. Gula melaka diparut halus.
  2. Campurkan dengan telur dan dikacau sehingga telur dan gula melaka sebati dan hancur.
  3. Masukkan santan dan dikacau lagi sampai rata.
  4. Kukus selama 30 minit.

Apam gula hangus


Apamgulahangus

resepi olahan sendiri. cubalah buat sendiri untuk merasakan kelainannya.


Bahan-bahan ( untuk sekeluarga. )

  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 sudu teh soda bikarbonat.
  • 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara

  1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
  5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
  6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
  7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

Cream Puff


Cream-puff

Senang.. cara-cara masak bergambar

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 100ml air
  • 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
  • 60g tepung gandum- diayak
  • 2 biji telur(100g)

Cara-cara

  1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
  2. 1
    Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  3. 2
    Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  4. 3
    Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  5. 4
    Masukkan telur, kacau cepat-cepat
  6. 5
    Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
  7. 6
    Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
  8. 7
    Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  9. 8
    Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  10. 9
    Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
  11. Cara buat kastard krim boleh rujuk di sini atau di sini
  12. Nozzle
    Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm
  13. *UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.

Cekmek Molek


Cekmek-molek

Masakan Kelantan. Berintikan air gula

Bahan-bahan ( 12-13 biji )

  • 2 cawan ubi keledek(yg telah direbus dan dilecek)
  • 1 cawan tepung gandum
  • gula
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
  2. Bahagikan kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
  3. Leperkan doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.
  4. Cekmek
    Tutup rapat-rapat supaya gula tak keluar semasa menggoreng. Buatlah bentuk seperti di dalam gambar ini.
  5. Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.

Karipap Pusing


Karipap14

Sesuai untuk sarapan pagi atau juga minum petang.

Bahan-bahan ( menghasilkan lbh kurang 60 biji )

  • *Doh berminyak* :
  • 150 gm (margerin + crisco)... gantikan butter dan crisco pun boleh ikut suka ataupun snowbrand shorterning atau2 apa jenis minyak sayur..
  • 300 gm tepung gandum
  • ....................................
  • *Doh biasa*:
  • 700 gm tepung gandum
  • satu sudu kecil garam
  • air (anggaran dlm 2 cawan, klu doh lembik tambah sdkt tepung )

Cara-cara

  1. Sila lihat gambar langkah demi langkah di bawah.
  2. Karipap1
    Step 1 : margerine + crisco, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga doh licin dan tidak melekat.
  3. Karipap2
    Uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli yg kecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.
  4. Karipap3
    Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam.
  5. Karipap4
    Uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.
  6. Karipap5
    Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.
  7. Karipap8
    Step 4 : Ambil doh yg telah di jadikan satu tersebut dan terap/canai hingga nipis saiz seperti saiz roti canai(lihat gambar dibawah). Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian golong seperti menggulung tikar. Memandangkan saya tak boleh nak upload gambar step seterusnya sila ke link di sini utk penerangan gambar yg lebih jelas http://www.freewebs.com/recipe2u/kuihmuih.htm
  8. Karipap10
    Step 5 : Setelah itu, anda akan dapat 2 doh golongan tikar. Ambil satu doh golong tikar dan canai/terap lagi dalam keadaan melonjong hingga nipis dan berhati2 semasa mencanai ni.. biarkan btknya lonjong )spt gambar dibawah), kemudian golong semula spt gulungan tikar dan ikut langkah seterusnya . (Proses menggolong adalah sbyk 2 kali di sini).
  9. Karipap12
    Step 6 : Doh yg telah di gulung kali kedua kemudian di potong kpd 4 bhgn. Terpulang kepada masing-masing hendak potong berapa bahagian, bergantung kpd saiz doh yg telah di gulung.
  10. Karipap13
    Setelah doh di potong, canaikan semula (seperti cara membuat karipap biasa) dan letakkan inti karipap. Kemudian klim seperti biasa.
  11. Dah siap dan nampaklah jalur gemilang karipap tu. Boleh di simpan di dalam peti sejuk selama seminggu.

Tepung pelita


Tepung-pelita

kueh tradisional


Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )

  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
  • sedikit kapur dan sedikit garam

Cara-cara

  1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
  3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
  4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
  6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  7. Sejukkan

Kuih Bakar


Dscf3871_copy_resize

Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing